Je bekijkt nu Heel Spanje is een risicogebied: binnenkomst alleen met coronatest

Heel Spanje is een risicogebied: binnenkomst alleen met coronatest

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het hele vasteland van Spanje en de Balearen tot een risicogebied verklaard. Vanaf 17 december 2020 is dit ook voor de Canarische Eilanden geldig.

De belangrijkste punten voor Spanje zijn:

  • Nationale noodsituatie op gezondheidsgebied in het hele land.
  • De corona-beperkingen zijn verscherpt met Kerstmis.
  • Reizigers die uit risicogebieden (lucht en zee) komen, hebben een PCR-test nodig.

Spanje, een populaire reisbestemming voor Nederlanders, is een van de landen die het zwaarst is getroffen door de coronapandemie. Het aantal besmettingen in Spanje neemt nu gelukkig wel af. In het hele land ligt het besmettingspercentage nog steeds boven de kritische waarde van 50 nieuwe geïnfecteerden per 100.000 inwoners in de afgelopen zeven dagen.

Het Spaanse parlement heeft op 29 oktober 2020 een nationale noodsituatie op het gebied van gezondheid uitgeroepen. Dit geldt landelijk tot 9 mei 2021 (in eerste instantie met uitzondering van de Canarische Eilanden) en stelt de centrale overheid in staat serieuze maatregelen te nemen om de pandemie te bestrijden.

Allereerst betekent dit onder meer beperkingen van het openbare leven, bewegingsvrijheid en de invoering van een avondklok, waarvan de exacte regels en voorschriften echter per regio verschillen. Dit is afhankelijk van de locatie. Een permanente lockdown tot mei is hier niet aan verbonden.

Een reiswaarschuwing is geen reisverbod

Wil je ondanks de reiswaarschuwing toch aan je reis naar een risicogebied beginnen, dan kan dat, maar moet je wel leven met de genoemde gevolgen. Een touroperator heeft echter ook het recht om een ​​geboekte reis op korte termijn te annuleren.

Wie vanuit een Corona risicogebied, zoals Nederland, via de lucht of over zee naar Spanje komt, moet een negatieve Corona test hebben. De enige uitzonderingen zijn kinderen onder de zes jaar. De Spaanse regering heeft deze bepalingen op 10 december 2020 nogmaals gespecificeerd:

  • PCR-tests of tests gebaseerd op vergelijkbare moleculair biologische processen worden erkend. Deze test kan in Utrecht-Bunnik bij de Spoedteststraat worden afgenomen.
  • Snelle antigeentesten worden tot nader order niet geaccepteerd.
  • De test mag op het moment van inschrijving niet ouder zijn dan 72 uur. Het gaat om het tijdstip waarop de test afgenomen is.
  • Het testresultaat kan worden gepresenteerd als een afdruk op papier of elektronisch en kan zowel in het Engels als in het Spaans en Duits worden geschreven.
  • Het document moet de volgende informatie bevatten: voor- en achternaam van de reiziger, nummer van het paspoort of identiteitskaart, afnamedatum van de test, naam en contactgegevens van het testlaboratorium en informatie over de testprocedure.

Vliegtuigpassagiers die naar Spanje willen reizen, ongeacht hun land van herkomst, moeten ook een formulier invullen in het Spain Travel Health-portaal voor gezondheidscontroles, dat een QR-code genereert die bij aankomst moet worden getoond. Dit kan ook met de gratis SpTH-app. Als alternatief kan een papieren formulier vooraf of bij binnenkomst worden ingevuld.

Bij aankomst in Spanje is er ook een health check. Gezondheidsfunctionarissen meten de temperatuur en voeren een visuele inspectie van de reiziger uit. Mensen met een temperatuur boven de 37,5 graden of andere afwijkingen kunnen een meer gedetailleerd onderzoek verwachten.

Lockdown en maatregelen

Alle Spaanse regio’s hebben de regels aanzienlijk aangescherpt en maatregelen genomen om het openbare leven te beperken. Contactbeperkingen zijn in veel gevallen van toepassing. Discotheken en nachtclubs zijn gesloten.

Individuele regio’s kunnen ook de toegang om toeristische redenen verbieden en staan ​​slechts één doorreis toe.

De regel van 1,5 meter voor mensen die niet uit hetzelfde huishouden komen, geldt ook voor de toeristen in Spanje. Bovendien moeten alle mensen ouder dan zes jaar over het algemeen een mondkapje dragen in openbare ruimtes, ook buitenshuis. Overtredingen worden bestraft met boetes. Op het strand is een afstand van 1,5 meter tot anderen verplicht. Sport is alleen individueel of in duo’s toegestaan. Ligstoelen of hangmatten moeten na gebruik worden ontsmet.

Ook op de Balearen is de regelgeving aangescherpt: de horeca heeft de binnenruimtes gesloten en 75% van de stoelen in de buitenruimtes mogen bezet zijn. Op vrijdag, zaterdag en voor feestdagen moeten restaurants en cafés om 18.00 uur sluiten. Er is ook een avondklok van 22.00 uur tot 06.00 uur. Tijdens de kerstvakantie is hier helaas geen uitzondering op.

In grote winkels mag slechts 30% en in kleine winkels slechts 50% van de normaal toegestane klanten tegelijkertijd winkelen. Theaters, bioscopen en kerken blijven mogelijk open, maar met een verminderd aantal bezoekers.

Iedereen die tijdens zijn verblijf in Spanje symptomen van Covid-19 opmerkt, moet onmiddellijk in zelfisolatie gaan. Bovendien moet de verantwoordelijke regionale gezondheidsautoriteit worden geïnformeerd.

Geef een reactie