100 jaar Schiphol

Het begon ruim 100 jaar geleden toen boer Knibbe in 1916 zo’n 12 hectare van zijn land aan het Nederlandse leger verkocht. Tegenwoordig beslaat Schiphol een oppervlakte van zo’n 2.787 hectare. Door de enorme oppervlakte en de belangrijke internationale functie van Schiphol Amsterdam wordt het vliegveld terecht een Mainport genoemd.

Dit is een Brits begrip dat betekent dat het een knooppunt is voor allerlei soorten vervoer en belangrijk is voor de economie. Alleen al wat betreft werkgelegenheid biedt Schiphol Amsterdam direct en indirect werk aan ruim 67.000 mensen.

De groei van een militair vliegveld naar een burgervliegveld

Waar vroeger het Haarlemmermeer lag, ligt nu één van de belangrijkste vliegvelden van Europa op 4 meter onder zeeniveau. Vermoedelijk komt de naam Schiphol dan ook van een verwijzing naar deze plek waar vroeger veel schepen zouden zijn vergaan. In dit ‘hol’ vergingen volgens de mythe constant schepen (‘schip’). Er is echter geen bewijs gevonden voor deze theorie in de vorm van scheepswrakken.

Na de Eerste Wereldoorlog groeide het vliegveld langzamerhand uit van een militair vliegveld tot een enorm groot burgervliegveld. Vracht wordt er nog steeds van en naar toe vervoerd, alleen de militaire vliegtuigen zijn verdwenen. Ondanks dat het vliegveld niet in Amsterdam ligt, benoemen veel toeristen het toch als Schiphol Airport Amsterdam

Leuke feitjes over Schiphol

Op de Europese ranglijst staat dit vliegveld maar liefst op de derde plek in de top 10 van het totaal aantal passagiers, direct onder Londen Heathrow en Parijs Charles de Gaulle. Wat betreft marktaandeel vliegtuigbewegingen staat Schiphol op een gedeelde eerste plek met Frankfurt. Frankfurt staat echter toch op 1 omdat zij in 2018 meer groei laten zien dan Schiphol.

Maar daar gaat verandering in komen want in 2018 is er zeker 108 miljoen geïnvesteerd door Luchthaven Schiphol om te bouwen aan de nieuwe pier, terminal en omliggende infrastructuur. Onze derde plek van 71.1 passagiers per jaar zal dan ook snel verder kunnen stijgen als alles in 2013 af is.